A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Ковалівський ліцей" Немирівської міської ради

18 жовтня – Європейський день протидії торгівлі людьми.

Дата: 18.10.2020 18:00
Кількість переглядів: 328

Європейський день протидії торгівлі людьми започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

Торгівля людьми − глобальний злочинний бізнес, сучасна форма рабства, що грубо порушує права людини.

Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має, як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини. Саме тому щорічно 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Факт його відзначення є нагадуванням про актуальність проблеми торгівлі людьми, а також необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідуванні злочинців, надання допомоги постраждалим, ведення превентивної роботи. Небайдужість громадськості до цього явища і візуалізація проблеми на глобальному рівні – запорука успішної боротьби з проблемою.

Причинами розвитку цього явища залишається розповсюдження організованої злочинності та наркоторгівлі й недостатня боротьба з ними, насильство в родині, нестатки, пошук кращих умов життя, слабка поінформованість населення про життя і працевлаштування за кордоном, виготовлення й розповсюдження дитячої порнографії через мережу Інтернет – перераховувати можна довго, але це нічого не змінить, тільки констатацією факту проблему не вирішиш, але вже її усвідомлення та визнання є першим кроком до боротьби з нею. Особливо якщо враховувати сучасні процеси глобалізації, інформатизації тощо.

Торгівля людьми може відбуватись у різних формах:

- вербування, перевезення, передача, продаж,

- усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях,

- використання в порнобізнесі, примус до заняття проституцією,

- використання у військових конфліктах,

- залучення до злочинної діяльності,

- трансплантація чи насильницьке донорство,

- рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця,

- залучення в боргову кабалу,

- використання шантажу, погроз, насильства.

Для жертв торгівлі людьми не має національностей, кольору шкіри або рівня освіти та заможності.

 Будь-яка людина може стати особою, яка постраждала від торгівлі людьми, особливо в умовах економічної кризи та збройного конфлікту, коли складні життєві обставини вимушують людей погоджуватися на дуже ризикові пропозиції працевлаштування.

Якщо плануєте подорожувати за кордоном:

  1. Заздалегідь знайдіть та запишіть контактну інформацію посольства України.
  2. Перед виїздом в іншу країну зареєструйтесь он-лайн на сайті Міністерства закордонних справ України в системі ДРУГ http://friend.mfa.gov.ua.
  3. Залишіть своїм рідним детальну інформацію про місце свого перебування: адресу, контактний телефон, копії паспорту та ін.
  4. Підтримуйте зв'язок з рідними та близькими, повідомляйте зразу про зміну місця перебування.
  5. Домовтеся заздалегідь з рідними про кодове слово, яке підкаже їм, що ви опинились у небезпечній ситуації.
  6. Не віддавайте свої документи нікому, окрім працівників правоохоронних органів та прикордонної служби.
  7. Не залишайте свій паспорт під заставу чи «для оформлення» додаткових документів.
  8. Зробіть копії важливих документів та покладіть їх в надійне місце окремо від оригіналів.

Якщо плануєте працювати за кордоном:

  1. Для легального працевлаштування за кордоном треба отримати в Україні робочу візу та необхідні дозволи. Туристична, гостьова віза або безвіз право на роботу не дає.
  2. Агенція з працевлаштування за кордоном повинна мати ліцензію на обраний вами напрямок діяльності і саме в ту країну, куди вам пропонують поїхати. На сайті Міністерства соціальної політики України www.msp.gov.ua в розділі «Організаціям / Ліцензування» є перелік ліцензованих посередників.
  3. Перед виїздом за кордон на роботу, дізнайтесь які права ви маєте в країні перебування, звернувшись за консультацією в департамент консульської служби міністерства закордонних справ.
  4. Придбайте ще один мобільний телефон і картку та заховайте серед речей. Якщо Вас будуть утримувати, Ви зможете зв’язатись з рідними додатковим телефоном.
  5. Переконайтесь, що договір на роботу абсолютно зрозумілий і перекладений коректно.
  6. Перевірте усі умови працевлаштування: контракт не має містити розмитих формулювань на кшталт “та інші види робіт”, “на вимогу роботодавця” та ін.
  7. Не погоджуйтесь на нелегальну роботу. А також не надавайте підроблені документи чи неправдиву інформацію при оформленні візи.
  8. У разі небезпеки телефонуйте в Посольство України та місцеві екстрені служби допомоги, навіть якщо ви перебуваєте в країні незаконно.

Якщо плануєте навчатися за кордоном:

1. Для легального навчання за кордоном треба отримати в Україні відповідну візу.

2. Вивчіть уважно умови прийому конкретного навчального закладу. Деякі з них враховують результати ЗНО, а деякі вимагають вступного тестування. Є платні навчальні програми, а є і безкоштовне навчання за рахунок отримання різних видів стипендій, грантів або за партнерською програмою (подвійний диплом).

3. Зателефонуйте рідним або друзям після приїзду. Впродовж всього періоду навчання періодично телефонуйте рідним і повідомляйте про ваше перебування.

4. Дотримуйтесь правил безпеки, що викладені раніше.

5. Не бійтесь звертатися по допомогу до державних установ, громадських організацій, поліції.

6. Станьте на консульський облік в країні, де будете навчатись та/або працювати (якщо термін перебування > 3 місяці).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень