A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Ковалівський ліцей" Немирівської міської ради

Базові навички медіатора ШСРК

Дата: 12.11.2021 18:59
Кількість переглядів: 465

  Кожен із нас інтуїтивно розуміє, що таке конфлікт, адже він є невід’ємною частиною нашого життя. Конфлікт впливає на формування нашого характеру й світогляду, є ресурсом для нашого розвитку та, за умови конструктивного його розв’язання, взаємин між людьми. Ми називаємо конфліктом сімейну сварку, дискусії парламенті, зіткнення внутрішніх мотивацій людини, боротьбу її власних бажань, почуття обов’язку та багато чого іншого. Хоча переважна більшість людей вважає конфлікт негативним явищем, насправді він може зробити нас сильнішими та мудрішими, виховати нашу волю, допомогти зрозуміти свої нові якості, зблизити з людьми, які нас оточують. З іншого боку, на емоційному рівні в результаті конфліктів у людини виникає почуття гніву та роздратування, під впливом яких може з’явитися депресія.

  У процесі конфлікту людина покладається на власний егоїзм, незважаючи на почуття та думки свого опонента, але згодом виснажується і прагне якомога швидше завершити суперечку. Люди відстоюють свої інтереси в різний спосіб. Існує три загальновідомих методи розв’язання конфліктів:

1. Застосування сили — використання підходу з позиції сили означає примус сторони до дій, яких ви хочете від неї домогтись.

2. Підхід із позиції права — звернення до закону чи адміністративних процедур.

3. Обговорення інтересів — можливість сфокусуватися на проблемі, з урахуванням прихованих потреб сторін.

Медіація у школі – інноваційний підхід до вирішення міжособистісних конфліктів, які виникають між учасниками навчально – виховного процесу, метою впровадження якого є реалізація практики конструктивної ненасильницької взаємодії у конфліктних ситуаціях.

У Ковалівському ліцеї медіація однолітків практикується з 2012 року, після створення у школі служби порозуміння «Довіра».

Під час осінніх канікул 2021-2022 навчального року на базі Ковалівського ліцею було проведено навчальний тренінг «Базові навички медіатора ШСРК».  У тренінгу взяли участь 10 учнів з 8-11 класів. Навчання провели соціальний педагог Горбенко О.П. та практичний психолог Чорната І.В.

Під час навчання учні дізналися про різні підходи до розв’язання конфліктів, про важливість розуміння інтересів сторін під час конфліктних ситуацій, навчилися техніці «Я-твердження», отримали навички проведення кола, сформували розуміння структури процесу медіації та відпрацювали навички ведення процедури медіації. Учні мали можливість взяти участь у груповій роботі, різних формах інтерактивних занять. По завершенню тренінгу учні ділилися своїми позитивними враженнями, висловлювали вдячність за цікаво та корисно проведений час.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень