A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Ковалівський ліцей" Немирівської міської ради

Цей одвічний біль - Афганістан

Дата: 24.02.2019 20:38
Кількість переглядів: 779

  18 лютого в  Ковалівському НВК відбувся вечір пам’яті  на тему: «Цей одвічний біль – Афганістан» .

  Метою заходу було розширити знання учнів про історичні події афганської війни; виховати повагу та шану до воїнів-інтернаціоналістів; розповісти про односельчан, які служили в Афганістані; вшанувати полеглих воїнів-афганців.

  В цьому році виповнилося 30 років з дня виводу радянських військ із Афганістану. Будь-яка війна – це катастрофа для людства. Вона нехтує найбільшою цінністю на Землі – людським життям.  Афганська війна чорним смерчем пронеслася над просторами України. Вона зачепила, переважно, прості родини, які віддали своїх, часто єдиних, синів до лав Радянської армії, не відаючи, через яке пекло  доведеться пройти їхнім дітям.

  Війна в Афганістані  тривала майже 10 років, і. що б зараз не говорили про неї, наші солдати чинили так, як їм велів обов’язок.  Через безглузду афганську війну пройшло 700 тисяч чоловік і серед них  30%  - українці. Звання Героя Радянського Союзу було присвоєно 72 військовослужбовцям, з них – 12 українцям. У цій війні загинуло 15 тисяч воїнів. Україна втратила 3360 бійців, з них: 3280 – загинули, 80 – пропали безвісти чи потрапили в полон. Вінницька область втратила 168 воїнів, в тому числі двох немирівчан: Козоріза Петра Володимировича із села Медвежої та Мандролька Петра Пилиповича із  селища Ситковець. 

  З кінця 1986 року почалося поетапне виведення радянських військ із Афганістану, а 15 лютого 1989 року  останні військові формування залишили афганську землю. Нині в Україні проживає 150 тисяч ветеранів афганської війни.

  До цієї пам’ятної дати учні Ковалівської та  Воловодівської шкіл  виступили перед запрошеними з літературно-музичною програмою. Привітала  воїнів-афганців начальник відділу освіти та гуманітарної політики Ковалівської ОТГ  Лашко К.М.  Світлу пам’ять загиблих в афганському смерчі війни вшанували хвилиною мовчання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень