A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Ковалівський ліцей" Немирівської міської ради

Тиждень української мови та літератури

Дата: 11.11.2022 18:17
Кількість переглядів: 356

Українська мова - це  духовний скарб нації, голос народу, що передає найважливішу інформацію про культуру, традиції та життя наших предків. Мова  не лише засіб спілкування, мислення, пізнання та впливу, а  ще й   ключ до душі людини, адже віддзеркалює історію та культуру народу, уособлює його духовне та матеріальне надбання.

Тому учні та вчителі  Ковалівського ліцею активно долучилися до проведення Тижня української мови та літератури. Розпочався він  інформаційними  рубриками «З історії виникнення писемності», «Чи знаєте ви, що…».

Вчителі-словесники та класні керівники залучили всіх  без винятку  учнів до вшанування  національного свята - Дня української  писемності.

В рамках «Тижня…»  було проведено ряд цікавих і змістовних заходів.  Зокрема,  шкільним бібліотекарем , Майбородою Н.Б., було підготовлено  виставку  «Мова єднає минуле з сучасним та програмує майбутнє».

Учні 5-Б класу взяли участь у фотоквесті «Мова – моя історія жива». Учителька  Василиха Г.С. провела з ними мовну вікторину «Мова – серце народу».

Чухно Н.І. , Лютенко Л. І. підготували та провели лінгвістичні вікторини серед учнів 6-8 класів.

9 листопада - День української писемності та мови. Відзначають його на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. В цей день учні  та педагоги охоче приєдналися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності .

Свято об’єднує серця тих, хто вболіває за долю української нації і майбутнє Українського Слова. Ліцеїсти відчувають себе справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв і традицій свого народу.

Касіяненко С.І. разом з учнями 11-х класів провела конкурс читців « Війна очима наших сучасників».

Вчителями-словесниками та класними керівниками були проведені тематичні показові уроки, виховні години, онлайн вікторини, бібліотечні уроки під гаслом «Мова – генетичний код нації».

Учні 8 -11 класів взяли участь в мовно-літературному квізі «Як добре ви знаєте  українську мову?».

Силами учнівського самоврядування під керівництвом Якимець О.Б. було створено відео «Наша мова - наша зброя».

На перервах ліцеїсти насолоджувалися сучасними піснями на слова Тараса Шевченка, Лесі Українки, Василя Симоненка, Олександра Олеся, Ліни Костенко та музичними композиціями, створеними в період війни з рашистами.

До святкування активно долучилися й учні початкових класів. Під керівництвом своїх учителів діти розгадували мовно-літературні ребуси, мовознавчі загадки, створювали малюнки на тему: « Українська мова очима дітей». Також серед учнів початкової школи було проведено виставку кращих зошитів з української мови.

Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато скарбів, якими пишається наш народ. Тому наше завдання – зберігати й удосконалювати мову – одне з найцінніших багатств України.

День був пронизаний духом патріотизму, любові та шани до рідного слова.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень