A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Ковалівський ліцей" Немирівської міської ради

7 лютого в Україні та світі – Всесвітній день читання вголос

Дата: 09.02.2024 16:13
Кількість переглядів: 98

У першу середу лютого світова спільнота книголюбів відзначає Всесвітній день читання вголос. Це свято зініціював у 2010 році Міжнародний освітній проєкт «LitWorld». 

Ця подія має за мету заохочення людства, а найбільше – молодого покоління, до читання книг. Крім того, свято надихає до спілкування та обговорення прочитаного з родиною та друзями.

Наукові дослідження доводять, що навіть простий ритуал читання казки на ніч дасть дитині змогу стати значно розумнішою, добрішою та кмітливішою. Адже рівень читання очима в дитини часто відстає від рівня розуміння тексту на слух.

Читання вголос допомагає дитині отримати емоційний досвід, з яким у реальному житті стикатися не обов’язково. Уміння зрозуміти точку зору іншого, його мотиви – це допомагає дитині психологічно розвиватися, поки їй читають.

Вчені з Кембриджа, наприклад, з’ясували, що художня література – це засіб, який допомагає молоді "прокачувати таємний м’яз" – вміння співчувати та розуміти інших, а голландські вчені вважають, що любителі чарівних світів більш чуйні та терпимі до інших.

Вплив Всесвітнього дня читання вголос

  • Сприяння грамотності. Цей день відіграє вирішальну роль у поширенні грамотності та любові до читання серед людей різного віку.
  • Читання вголос об’єднує людей, сприяючи формуванню почуття спільності та обміну досвідом.
  • Висвітлення важливості оповідання історій. Цей день підкреслює важливість оповідання історій у культурному та освітньому контекстах, відзначаючи різноманітні способи розповіді та обміну історіями.
  • Створення сімейних чи колективних традицій дозвіллля та якісного проведення часу разом.

7 лютого бібліотекар Майборода Наталія разом з учнями долучилися до цього інтелектуального свята, яке надихає на спілкування і обговорення. Здобувачі освіти разом з педагогами  і бібліотекарем читали вголос цікаві факти про нашу Україну. Читали наввипередки, читали вдумливо, виразно та емоційно, обговорювали силу слова та значення грамотності.

Захід став чимось більшим, ніж просто Днем читання, адже бібліотека – це свобода: свобода читати, свобода думок, свобода спілкування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень