A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Ковалівський ліцей" Немирівської міської ради

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек

Дата: 30.10.2022 16:35
Кількість переглядів: 170

«В нас єдина мета – Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!»

З непохитною вірою в перемогу України та усвідомленням руйнівних наслідків війни у Ковалівському ліцеї цьогоріч відбувався Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек під гаслом «У нас єдина мета – Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!».

Задля сприяння формуванню в здобувачів освіти національної ідентичності, самобутності, любові до державної мови, поваги до культурного та історичного минулого України, культивуванню кращих рис української ментальності на засадах наскрізного патріотичного виховання в нашій бібліотеці проводились:

  • читацька конференція: «В нас єдина мета – Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!»;
  • бесіда: «Нам українською судилось говорити»;
  • літературні ігри: «Цікаві факти про українську мову», «Українські прислів’я та приказки» (особливо дітям сподобалось на швидкість читати скоромовки: Кропивницькі паляниці зі смаком полуниці продаються у крамниці біля укрзалізниці; Укрзалізниця везла паляниці; та інші);
  • організовано  тематичні виставки «Подільські захисники рідного краю», «Натхненне слово про рідний край», що популяризують українську історію, боротьбу українського народу за незалежність, мову та культуру, висвітлюють досвід роботи з національнопатріотичного виховання різних соціальних інституцій;
  • патріотичний захід «З відданістю Україні в серці», на якому учні знайомилися з виглядом Кобзаря в добу смартфонів та соцмереж.

Сила України у силі духу її громадян, її впевненість – у готовності  молодих людей, сміливо крокувати дорогою самостійного життя; її краса – у вашій фізичній красі, а також у величі і благородстві помислів, дій. Справжній прикладом символу патріотизму є Шевченко: велетень духу, митець могутньої творчої сили, непримиренний борець за справедливість, за національне і духовне відродження України.

Витоки, суть і зміст національної ідеї – це передусім любов до своєї Вітчизни. І не просто любов, а й уболівання за її долю, за свій народ:

Світе тихий, краю милий,

Моя Україно!

За що тебе сплюндровано,

За що, мамо, гинеш?

 

Актуальність цих рядків, як і загалом поезії Тараса Шевченка, за понад півтора століття не тільки не втрачена, а, навпаки, лише зросла. Адже коли перечитуєш цей та інші вірші, душа крається і болить.

Живого слова Тараса Шевченка не замінить ніщо, проте ми спробували уявити, як може виглядати поезія Кобзаря в добу смартфонів та соцмереж. Учні пробували вгадати, які саме вірші ховаються за цими емодзі.

До Всесвітнього дня хліба у Ковалівському ліцеї було проведено онлайн заняття : «Паляниці слава – живи моя державо!». Віртуально учні ознайомились з короткими історичними відомостями про виникнення хліба,розкрили важливість та необхідність хліборобської праці, сформували думку про хліб як про одну з найбільших цінностей у житті людини, а також про відношення людини до хліба – як про мірило її вихованості, людяності. У теперішній важкий для України час потрібно саме у підростаючого покоління виховувати любов і повагу до хліба, рідної землі, повагу до працівників хліборобської сфери, учити дітей співчувати чужому горю, прищеплювати бережне, шанобливе ставлення до хліба та дякувати нашим захисникам та всім людям, завдяки яким ми маємо сьогодні хліб.

У цей важкий для країни час ми вносимо свій маленький вклад і підтримуємо захисників. На жаль, війна триває –  бійці продовжують воювати, захищати нас та наш спокій. Вони потребують безліч необхідних речей – від шкарпеток до приладів нічного бачення. Але найбільше їм потрібна наша любов, підтримка, розуміння .

Саме тому з учнями помічниками виготовили своїми руками обереги –  браслети.  Адже ще у давнину наші пращури-козаки вірили, що обереги здатні оберігати воїнів на війні.  

Нехай чисті дитячі долоні, що створять ці обереги, принесуть нашим воїнам удачу та оберігають їх! Хай усі вони повертаються додому живі і з Перемогою!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень