A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад "Ковалівський ліцей" Немирівської міської ради

Тиждень рідної мови

Дата: 20.11.2023 17:32
Кількість переглядів: 321

Сучасне життя вимагає грамотної людини, яка має значний словниковий запас, здатна вільно висловлювати свої думки в усній і писемній формі, у будь-якому стилі та жанрі.

Уже стало доброю традицією у листопаді проводити заходи, присвячені Дню українсь-кої писемності та мови і вшануванню пам’яті Нестора Літописця. Із покоління в покоління, в часи розладу та піднесення, наші предки передавали нам скарб – рідну мову. Народ плекав її у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула. Для нас рідна мова – це не тільки дорога спадщина, яка об’єднує в собі народну мудрість. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.

Учителі-словесники( Касіяненко С.І.,Чухно Н.І.,Василиха Г.С.,Лютенко Л.І., Якимець О.Б.,Тимрієнко І.В.) проявили творчу ініціативу, ознайомили з основними заходами, закликали брати активну участь як учнів, так і вчителів.

Цього року програма предметного тижня була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути в багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам’ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є. Конкурси, мовні ігри і турніри спонукали учнів до творчості й пізнання, викликали ще більший інтерес та бажання вчитися, сприяли розвитку креативності, вчили бути спостережливими, кмітливими та винахідливими. Саме сьогодні, в нелегкий час для нашої держави, а особливо для її мови проведені заходи є важливими і особливо актуальними.

11 листопада відбувся конкурс на кращого читця-декламатора «Українська мова в моєму серці» серед учнів 5- 11 класів. Школярі виразно декламували вірші, пробуджуючи у слухачів патріотичні мотиви: любов до рідної мови, землі, України, возвеличення української нації, державності…Під час прослуховування переглянули мультимедійні презентації та відеоролики, які ознайомили з тернистим шляхом української мови, з історією життя Нестора Літописця.

Справжні українці, шанувальники мови, знавці рідного слова продемонстрували власні знання та вміння під час змагання у мовознавчій вікторині« Мовознавчий батл»( учні 11-А класу),"Світ слова" (7-Б клас), "Найрозумніший" ( 7-А клас),учні 6-Б класу випустили газету"Словолюби". А учні 5-Б класу створили фоточелендж "Я люблю рідну мову" та мовну парасольку "Від біди і від лихого слова захистить нас рідна мова". У рамках Тижня було проведено І етап міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка . Учні 8-А класу продемонстрували свої знання у квесті "Мова моя солов'їна".

Завершився предметний тиждень, а любов до рідної мови залишається на все життя. Уся шкільна родина ліцею переконана, що відзначення Дня української писемності та мови гуртує всіх українців на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадського світогляду, адже кожен народ відбудеться лише тоді, коли усвідомить себе у рідному слові. Тому треба любити рідну мову, берегти й захищати, як найкоштовніший скарб. Такі заходи гартують усіх нас на шляху зміцнення державності, формування громадянського світогляду. Адже кожен народ відбувся лише тоді, коли усвідомив себе у рідному слові.

Чудовий настрій, любов до рідного краю, гордість за свою мову і народ відчули учні в ці  дні й понесли це в свої сім’ї та домівки. Тиждень української мови, проведений у нашому ліцеї, мав на меті спонукати учнів до постійного осмисленого мовного самовдосконалення, збудити їх патріотичні почуття, адже ставлення до рідної мови є свідченням національної свідомості і рівня культури народу, його цивілізованості.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень